Orkater is een landelijk opererend Amsterdams gezelschap dat eigentijds muziektheater maakt. Orkater, dat is orkest en theater. Theater waar muziek in het DNA zit, gemaakt door geëngageerde, eigenzinnige en gedreven makers. Orkater wil toonaangevend zijn vanuit een divers en inclusief huis dat uit zijn voegen barst van energie en creativiteit.

Orkater komt voort uit Hauser Orkater dat tussen 1972 en 1980 een niet eerder vertoonde vorm van muziektheater bracht dat het publiek direct aansprak. De producties worden gespeeld in het hele land en soms daarbuiten, in kleine en grote theaters en veelvuldig op de zomerfestivals. Een greep uit voorstellingen uit het het recente verleden zijn: Woiski vs. Woiski, Lost in the Greenhouse, De Blackout van ‘77, ILIAS, Lost Tango en Alles komt Goed.

Als Orkaterklassiekers worden wel genoemd: Richard III, Bij het Kanaal naar Links, 237 Redenen voor Seks, Een bebop verhaal, Lutine.

De producties van Orkater zijn energieke, muzikale, performatieve, montagevoorstellingen van uiteenlopende makers. Zij spiegelen en bevragen de tijd waarin wij leven, ieder op eigen wijze. Het gezelschap stemt hun werk af, zet het tegenover elkaar of verbindt het. De voorstellingen zijn altijd anders, maar door hun ‘in your face’-inhoud en de hoogwaardige muzikale kwaliteit altijd met een sterke Orkatersignatuur.

Orkater is een collectief van makers dat zich dat mede dankzij het succesvolle talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers op organische wijze blijft vernieuwen en verjongen. Voor meer over Orkater/De Nieuwkomers, klik hier.

De voorstellingen worden gemaakt door (in alfabetische volgorde): Belle van Heerikhuizen, Esther Duysker, Floor Houwink ten Cate, Francesca Pichel, Geert Lageveen, Gery Mendes, Jip van den Dool, Jochem van Laarhoven, Leopold Witte, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Mattias Van De Vijver, Micha Hamel, Michiel Voet, Nita Kersten, Reinout Scholten van Aschat, Ria Marks, Ruben Wijnstok, Titus Tiel Groenestege en Viktor Griffioen.

De Nieuwkomers van dit moment zijn Konvooi, Jasper Stoop & Simme Wouters, UMA en Johnny Come Lately

Bestanden

BELEIDSPLAN 2021 - 2024

Orkater schreef een aanvraag voor een plek als ontwikkelinstelling in de BIS. Dit beleidsplan is hier te downloaden: