Orkater is al vijftig jaar hét muziektheatergezelschap van Nederland, waar nieuw geschreven en gecomponeerde verhalen worden verteld die nu belangrijk zijn en waar muziek evenveel waarde heeft als taal. Orkaterproducties zijn direct, gevoelig, gewaagd en gul.

We zijn een landelijk opererend Amsterdams gezelschap. De producties worden gespeeld in het hele land en soms daarbuiten, in kleine en grote theaters en veelvuldig op de zomerfestivals. Een greep uit voorstellingen uit het recente verleden zijn: De GliphoeveDe plantage van onze voorouders, Het nut van Edo Dompelmans, De meester en Margarita en En ze maakte een kind.

Orkater wil toonaangevend zijn vanuit een divers en inclusief huis dat uit zijn voegen barst van energie en creativiteit. Geëngageerde, eigenzinnige en gedreven makers maken hier theater waarbij muziek in het DNA zit. Zij spiegelen en bevragen de tijd waarin wij leven, ieder op eigen wijze. Het gezelschap stemt hun werk af, zet het tegenover elkaar of verbindt het. De voorstellingen zijn uiteenlopend, maar altijd met een sterke Orkatersignatuur: door de hoogwaardige kwaliteit van de live-muziek die bijdraagt aan het hier-en-nu-gevoel en waardoor de voorstellingen een grote emotionaliteit hebben.

Ons makerscollectief blijf op organische wijze vernieuwen en verjongen, mede dankzij het succesvolle talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers. Voor meer over Orkater/De Nieuwkomers, klik hier.

De voorstellingen worden gemaakt door o.a. (in alfabetische volgorde): Ada Ozdogan, Annelinde Bruijs, Esther Duysker, Geert Lageveen, KONVOOI, Leopold Witte, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Mattias Van De Vijver, Meral Polat, Nita Kersten, ‘Ntianu Stuger, Shady El-Hamus en Suze Milius

De Nieuwkomers van dit moment zijn Jasper Stoop & Simme Wouters, Jelle en Jessica, UMA en Patrick Ribeiro.

Orkater hanteert de Cao Toneel en Dans (ook voor freelancers) en we onderschrijven de Code Governance Cultuur, de Fair Practice Code en de Code Diversiteit & Inclusie.

Ten behoeve van de ANBI status publiceert Stichting Orkater haar gegevens via de website van Federatie Cultuur, klik daarvoor hier.

Bestanden

BELEIDSPLAN 2021 - 2024

Orkater schreef een aanvraag voor een plek als ontwikkelinstelling in de BIS. Dit beleidsplan is hier te downloaden: