Publiek programma bij 'De plantage van onze voorouders'

27-9-2023

Rondom de voorstelling organiseren we een uitgebreid publiek programma, op zoek naar verbinding. We vertrekken vanuit het geloof dat we helder in beeld moeten brengen hoe de samenleving nu, een resultaat is van de complexe koloniale geschiedenis van toen. Daarom gaan wij graag het gesprek aan! Ga dus met ons aan tafel of luister mee hoe de ‘echte’ Peggy en Maartje het gesprek voeren.

SREFIDENSI DEY IN INTERNATIONAAL THEATER AMSTERDAM

Op 25 november wordt jaarlijks de onafhankelijkheid van Suriname gevierd, Srefidensi. 

Van 1667 tot 1975 was Suriname een kolonie van Nederland. Tussendoor is het land ook een Engelse bezit geweest. Op 25 november werd Suriname, na 308 jaar en lang onderhandelen, onafhankelijk van Nederland. Srefidensi, een woord geïntroduceerd door een van de grootste zonen van Suriname, Trefossa (Henny de Ziel) betekent voor de Surinamers zelfstandigheid, vrijheid en geloof in eigen kunnen.

In Suriname wordt Srefidensi Dey, Onafhankelijkheidsdag, dan ook uitbundig gevierd. Ook in Nederland staat de dag symbool voor verbondenheid met het land van herkomst. En dat kan vanuit alle windstreken!

Opo, kondreman un' opo!
Sranangron e kari un'.
Wans' ope tata komopo
Wi mu' seti kondre bun.

Surinamers, verenig u
Suriname roept
Waar de voorouders ook vandaan komen we moeten het beste voor het land doen

Het programma:

24 november:
19:30-19:45 Kunstenaar/performer Desta Deekman zal voorafgaande aan de voorstelling een speciaal plengoffer brengen.
20:30-22:00 voorstelling De plantage van onze voorouders
22:05-22:35 Artist Talk Nagesprek met Geert Lageveen(regisseur) en Bodil de la Parra(schrijver).

25 november:
15:00-16:30 voorstelling De plantage van onze voorouders
16:35-17:15 Nagesprek door Stichting Tout Lui Faut, olv Maartje Duin en Peggy Bouva. Dit nagesprek is gratis te bezoek voor de matinee- en avondvoorstelling
19:30-20:00 een muzikale ode door gospelkoor The Revivals
20:00-21:30 voorstelling De plantage van onze voorouders
22:00-00:00 DJ Hizzle (Suus te Braak) sluit de dag feestelijk en muzikaal af

Nagesprek door Stichting Tout Lui Faut
Maartje Duin en Peggy Bouva in gesprek met Charlotte, Etchica en Eline

Ze kwamen elkaar tegen op een inspraakavond over het slavernijmuseum in Amsterdam. ‘Ik liep meteen op Charlotte af: héé, jij hier!’ vertelt Etchica Voorn. ‘Ik ken haar als de daadkrachtige VVE-voorzitter van mijn appartementencomplex. Charlotte fluisterde dat haar voorouders plantages in het bezit hadden en keek een beetje nerveus om zich heen.’ 

Charlotte Insinger: ‘Ik heb altijd geweten dat mijn voorouders een rol speelden in het Nederlandse slavernijverleden, maar tot voort kort vóelde ik het niet.’ Afgelopen zomer dook zij met haar dochter Eline Glazener nu eens echt in de archieven. Ze schrokken. De firma Insinger & Co behoorde tot de grootverdieners van de Nederlandse slavernij-economie in Suriname. ‘Ik heb geleerd dat wij nu vooral moesten luisteren naar de nazaten van tot slaafgemaakten. Het contact met Etchica is hierin belangrijk voor mij.’

‘Het ontroerde mij dat Charlotte en Eline zich hiermee verbonden en het verleden erkennen’, zegt Etchica, schrijver van het bekroonde boek Dubbelbloed (2017). ‘De verbinding tussen wit en zwart is een thema dat mij heel erg raakt.’

Met Peggy Bouva en Maartje Duin praten Charlotte, Etchica en Eline over hun veranderde contact. En over de vraag waarom Etchica de enige bewoner van kleur is in hun appartementencomplex in de Amsterdamse binnenstad. 

Praat mee, 25 november 16:45 - ná de matinee en vóór de avondvoorstelling - in ITA. 

DIALOOGTAFELS IN HET THEATER I.S.M. STICHTING KETI KOTI TAFEL
Kon mek' un taki / laat ons praten

Voorafgaand aan de voorstelling De plantage van onze voorouders kunt u in 18 theaters deelnemen aan een Keti Koti Tafel. Het biedt een unieke gelegenheid voor een verdiepend gesprek met iemand die je nog niet eerder hebt ontmoet.

De Keti Koti Tafel opent met een ritueel, begeleid door een eeuwenoud treurlied dat gezongen werd tijdens het werken op de plantage. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek aan de hand van één dialoogvraag waarbij de gespreksleider ruimte creëert om op gelijkwaardige wijze ervaringen met elkaar te delen. Je krijgt een hapje en een drankje. De stichting beoogt met de dialoogtafels het collectieve bewustzijn ten aanzien van de omgang met de erfenis van het slavernij en koloniale verleden van Nederland te vergroten.

Omdat we in divers samengestelde koppels in gesprek gaan wordt het op prijs gesteld als je je kunt aanmelden met iemand van een andere kleur of achtergrond dan jezelf, maar dit is niet verplicht.

NAGESPREKKEN OVER EEN GEDEELD VERLEDEN I.S.M. STICHTING TOUT LUI FAUT

Na de overweldigende reacties op de podcastserie van 'De plantage van onze voorouders' besloten Maartje Duin en Peggy Bouva om Stichting Tout Lui Faut in het leven te roepen, met het doel was het maatschappelijk gesprek op gang te brengen door mensen hun eigen verhaal ter tafel te laten brengen. Mensen die zich persoonlijk verbonden voelen met het slavernijverleden door hun familiegeschiedenis, de geschiedenis van hun werkplek of woonhuis.

Samen met Stichting Tout Lui Faut organiseren we in Bijlmer Parktheater, Goudse Schouwburg, Stadsschouwburg Utrecht en de Schuur na afloop van de voorstelling een nagesprek met een koppel, dat zal vertellen over hun gedeeld verleden dat teruggrijpt op de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Gasten zijn o.a. Noraly Beyer, Lucia Rijker, Jochem Sprenger en Naeem Juliana. De 'echte' Peggy Bouva en Maartje Duin zullen met hen het gesprek aangaan hoe om te gaan met deze ontdekte (familie)geschiedenis.

  • zaterdag 14 oktober - Schuur - in gesprek met: Lucia Rijker en Liset Valk.

Hun verbinding is terug te leiden naar Plantage l’Espérance. Voor het eerst gaan Lucia & Liset hierover in gesprek met een luisterend publiek.

  • zaterdag 21 oktober - Bijlmer Parktheater - in gesprek met: Bernice Feller Thijm & Jan Alberdingk Thijm

Ook de verbinding van Bernice en Jan is terug te leiden naar dezelfde plantage.

  • woensdag 29 november - Goudse Schouwburg - in gesprek met: Noraly Beyer & Hans Kristian Ploos van Amstel

De voorvader van Hans Kristians vrouw was plantagehouder in Suriname in de jaren ’60 van de 19e eeuw. Thuis hield hij bedienden in slavernij. Een van hen was Sophietje, de voormoeder van Noraly Beyer.  

  • vrijdag 8 december - Stadsschouwburg Utrecht - in gesprek met: Naeem Juliana & Jochem Sprenger.

Jochem ontdekte, geïnspireerd door de podcast, dat zijn voorouders de Middelburgse firma Spoors & Sprenger oprichtten, een rederij voor grote slaventransporten en een bank die plantages financierde. Openheid over dit onderdeel van zijn familiegeschiedenis ziet hij als een vorm van wiedergutmachung. Naeem Juliana schreef een roman over het onverwerkte leed van de slavernij. Zij praten over hun vervlochten familiegeschiedenis.


 

Foto's

Ook interessant

{/exp:ce_cache:it}