Publiek programma: bezoek de verdiepingsavond & tentoonstelling!

16-11-2023

En ze maakte een kind, de verdiepingsavond
Een inspirerende avond over kunst en moederschap

De voorstelling En ze maakte een kind (Orkater) diept de relatie tussen moederschap en kunstenaarschap uit in al haar verscheidenheid. Twee grootse thema’s die in onze geschiedenis vaak maar moeizaam samen gingen. In de voorstelling scheppen regisseur Nita Kersten, schrijver Sarah Sluimer en actrice en zangeres Meral Polat vanuit hun kunst een kind op het podium en vormen gezamenlijk een nieuwe moederrol. Vanuit een diepe wens om nieuwe inzichten en fascinaties behalve via de voorstelling, ook persoonlijk met het publiek te delen en uit te diepen, organiseren Orkater, Theater Bellevue en stichting Babisko ‘En ze maakte een kind, de verdiepingsavond’ op 19 december in de Grote Zaal.

En ze maakte een kind, de verdiepingsavond is een avondvullend programma met live-performance, dans, muziek, spokenword en verdiepende gesprekken, onder leiding van Mahutin Awunou en Nita Kersten. Op deze avond brengen we een rijke diversiteit aan getalenteerde vrouwelijke kunstenaars samen, die hun perspectief delen op het moederschap vanuit hun kunst, of ze nu wel of niet moeder zijn. Met o.a. Sarah Sluimer, Goda Žukauskaitė, Yuki Kho, Anne-Fay Kops en Mina Etemad.

Dit programma is open voor iedereen, ook als je niet naar de voorstelling En ze maakte een kind gaat. 

Datum: 19 december, 20.00
Locatie: Theater Bellevue (grote zaal)
Kosten: €10,-
Presentatie: Mahutin Awunou

KOOP HIER KAARTEN

Over de gasten:

Nisrine Mbarki is een meertalige en veelzijdige dichter, literair vertaler en programmamaker. Als literair vertaler vertaalt ze vrouwelijke, feministische stemmen en dichters uit het Arabisch en Engels naar het Nederlands. Haar literaire werk is genre overstijgend, ze schrijft poëzie, korte verhalen en theaterteksten. Daarnaast werkt ze voor diverse internationale literatuurfestivals als programmamaker. In januari 2022 debuteerde ze met haar poëziebundel oeverloos bij uitgeverij Pluim, de bundel werd genomineerd voor de C-Buddingh prijs en voor de Herman de Coninckprijs. 

Mirthe Berentsen is schrijver, kunstenaar en beleidsadviseur. In 2024 komt haar podcast 'Tussen Kunst en Kind' uit over het ouderschap binnen de kunsten en een nieuw boek bij uitgeverij Das Mag over de politisering van het gezin, zorg en de noodzaak van de verbeelding. Deze avond laat zij ons kunstenaars zien die het ouderschap bevragen en opnieuw vormgeven.

Goda Zukauskaite is een hedendaagse danser en performance kunstenaar (o.a. in Eros van Boukje Schweigman) en daagt traditionele ideeën van tijd en ruimte uit. Onlangs is Goda moeder geworden. Dit heeft diepgaande invloed op en voegt een nieuwe dimensie toe aan haar kunst.

Sarah Sluimer is een schrijver en journalist, ze is bekend om haar literaire werk en journalistieke bijdragen over o.a moederschap, feminisme en cultuur en verkent in haar werk de complexiteit van het ouderschap. Speciaal voor deze avond schrijft en presenteert zij een nieuwe column.

Mina Etemad is een journalist en podcastmaker die zich bezighoudt met thema’s als migratie en dierenrechten. Momenteel ontwikkelt ze nieuw werk vanuit haar bewuste keuze geen kinderen te krijgen en onderzoekt ze inverschillende scenario’s wat deze kinderloze toekomst voor haar betekent. Op de avond geeft zij een eerste voorproefje van haar nieuwe werk.

Yuki Kho is journalist en presentator bij de VPRO en werkt als moderator, adviseur en curator voor verschillende culturele instellingen. Samen met Heske ten Cate maakt zij sinds 2019 de podcast Naakt op een Kleedje over vrouwelijke kunstenaars. Met haar kijken we naar kunstenaars die haar (en haar moederschap) inspireren.

 Bezoek tijdens de inspiratieavond ook de bijbehorende tentoonstelling, die te zien is in de foyer van Theater Bellevue, gecureerd door Lara den Hartog Jager.

Nita Kersten (regisseur): ‘Juist omdat in deze tijd nieuwe ruimte ontstaat voor het vrouwelijk perspectief, zien wij het belang hier gezamenlijk in een breder gesprek vorm aan te geven. Thema’s zoals zorg dragen, een geboorte, maar ook het niet willen of kunnen krijgen van een kind, zijn vaak verborgen in de privésfeer. Pas sinds kort krijgt het mondjesmaat de ruimte in de maatschappij. Vanuit het het perspectief van het kunstenaarschap dagen we de conventies uit en zoeken we naar nieuwe inzichten, verbindingen met elkaar.’

Meral Polat (actrice en oprichter Stichting Babisko): ‘Vanuit mijn stichting Babisko zie ik een grote noodzaak om diverse stemmen de ruimte te geven en zo nieuwe inzichten en verbindingen creëren en ons gedragen weten.' 

 

 

 

Ook interessant

{/exp:ce_cache:it}