Maartje Wortel in het cultuurdagboek van het NRC

25-1-2023 - Maartje Wortel

In de rubriek Cultuurdagboek van NRC deelt een kunstenaar wekelijks de belevenissen van de week. Maartje Wortel deelt haar belevenissen in de premièreweek van Ground Floor:

VRIJDAG 19 JANUARI

Steen

Soms sta je aan de rand van een zwembad/ en ineens weet je niet meer zeker of je erin wil

Vandaag komen de sporen van alle makers weer samen. Première. Met vrienden eten in Rotterdam. Ondertussen begin ik steeds meer op een steen te lijken. Van een mens die kan kijken en luisteren en voelen, word ik iemand die enkel registreert. Ik weet ook wel dat een steen voor zover bekend is niets kan registreren, maar ik ben een mens die een steen wordt, dat is het verschil.

Eenmaal in het theater ga ik per ongeluk vooraan zitten. Dat is schijnbaar niet alleen not done (hoor ik later), het is ook een heel slecht idee. Ik heb de ogen van de anderen onderschat. Als ik een roman schrijf ga ik niet naast de lezer zitten, nu voel ik hoe iedereen bekijkt en beoordeelt wat wij gemaakt hebben. Ik word overvallen door existentiële schaamte. Als de acteurs (Annelinde Bruijs, Silyan El Kattabi, Saskia Mees, Reinout Scholten van Aschat, Romy Vreden en Hélène Vrijdag) het podium opkomen maakt de schaamte godzijdank plaats voor trots. De acteurs zijn nu degenen die Ground Floor dragen. De musical stelt onder andere de vraag: durf je deel te nemen aan het leven? Ook als dat betekent dat je eraan gaat? (Dan maar op de eerste rij: why not?)

NRC
{/exp:ce_cache:it}