Ground Floor - recensie Etcetera

23-01-2024 - San Simons

De ‘filosoferende musical’ Ground Floor is een gewaagd theaterexperiment van muziektheatergezelschap Orkater. Hun verfrissende benadering van het musicalgenre laat je begripvol kijken naar de mens die zich afzondert van een pijnlijke buitenwereld.

Het theaterexperiment van Ground Floor heeft een op vele fronten onconventionele musical opgeleverd. Geen scènes die door liedjes worden afgewisseld, maar een continu doorlopende compositie. Ieder woord van de acteurs verhoudt zich tot het ritme en de melodie van de muziek, soms dichterbij het spreken, dan weer voluit gezongen. De elektronische muziek van Bruijs is soms catchy, dan weer vreemd als een avant-gardistische opera. Het levert een strakke vorm op van mensen die niet anders kunnen dan zich uit te drukken in een artificiële en tot in de puntjes gecomponeerde klank. Zelfs wanneer er iets mis lijkt te gaan, blijven de acteurs hun woorden half zingen, half zeggen. Die vorm zorgt voor een ontroerende absurditeit.

Ground Floor houdt een spiegel voor aan de mens in ontkenning. We zien zachte mensen die zo aandachtig naar elkaar luisteren dat ze de pijnlijke buitenwereld even laten voor wat die is. Geen spiegelbeeld dat je verwijtend aanstaart, maar een spiegelbeeld dat begripvol naar je glimlacht.

Ook interessant

{/exp:ce_cache:it}