Hoe om te gaan met angst voor de toekomst?

15-10-2024 - Margriet Prinssen | Beeld Nichon Glerum

Het zijn onzekere tijden, vindt theatergroep KONVOOI. De vraag 'Hoe gaan we om met angst voor de toekomst?’ vormt het uitgangspunt voor de nieuwe voorstelling High-Rise.

Na hun veelgeprezen De meester en Margarita waarin het thema ’de waarheid’ centraal stond, wilde KONVOOI (tegenwoordig verbonden aan Orkater) het hebben over angst. „Onze generatie, geboren in de jaren negentig, is opgegroeid in een optimistische tijd, maar daar is weinig van over. Gaandeweg is het besef gegroeid dat we leven op een kantelpunt in de geschiedenis We weten niet waar de grootste dreiging vandaan komt - oorlog, het klimaat, de vluchtelingenproblematiek, een economische crash maar gevoelens van angst en onzekerheid heersen alom.”, zegt regisseur Belle van Heerikhuizen.

Op mijn vraag of ze ook nog wel enige hoop hebben dat het goed komt, reageren ze verdeeld: Nee, roept Belle; Ja, zegt Jacob de Groot. Uiteindelijk worden ze het toch eens: „We zijn niet blind voor mooie, hoopvolle dingen, integendeel, maar heel veel reden tot optimisme is er helaas niet. Misschien moetje onderscheid maken tussen wereldbeeld en mensheid.”, oppert Jacob. „Mijn mensbeeld is wel degelijk rooskleurig, mijn wereldbeeld weer aanzienlijk minder.” Belle: „Iedereen voert de strijd in een taal die hij het beste beheerst. Voor ons is dat de theatertaal. High-Rise is een intermenselijk onderzoek naar hoe je kan omgaan met angst. Kan angst je ook scherper maken in plaats van te verlammen? Kan je angst gebruiken als een vuurtje, als een soort startmotor? Het is een denkoefening: misschien is angst wel een vruchtbaardere bodem voor verandering dan hoop.” 

Muziek speelt, als altijd in hun werk, een grote rol in de voorstelling. Ze zingen a capella en maken zelf de arrangementen. Jacob: „Het zijn allemaal koorstukken, zowel klassieke werken als stukken die bewerkt zijn, een soort techno requiem. De structuur is gebaseerd op het requiem waarbij de muziek steeds vooruitloopt op de vertelling. We eindigen met vijf zoekende stemmen, die elkaar vinden in een harmonie. En als er ergens hoop en troost uit spreekt, is dat het wel.”

Ook interessant

{/exp:ce_cache:it}