Uiteraard staan wij ook dit jaar stil bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. Dit doen wij in samenwerking met Theater Rotterdam, waar op 29 & 30 juni een weekend vol workshops, voorstellingen, muziek en gesprekken plaatsvindt. Tijdens dit programma tonen wij nog eenmaal De plantage van onze voorouders in dit theater. Wij gidsen je graag door het programma, om er een gedenkwaardig bezoek van te maken:
ZATERDAG 29 JUNI
13.00 - 15.00u - Workshop Stamboomonderzoek van het CBG Centrum voor familiegeschiedenis
Tijdens deze workshop laat CBG zien hoe je onderzoek kunt doen in Surinaamse bronnen en informatie kunt vinden over je Surinaamse of Caribische voorouders. ie weet wat je die middag allemaal te weten kunt komen over je voorouders en familiegeschiedenis? Red uw deze workshop niet? Het CBG geeft om 19.00 ook een korte inleiding stamboomonderzoek, voorafgaand aan onze voorstelling.
20.00 - 21.35u - Voorstelling De plantage van onze voorouders
Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter kruipen in de huid van podcastmakers Maartje Duin en Peggy Bouva -en hun familieleden- om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid, maar kunnen niet anders dan in deze zoektocht ook zichzelf aan deze geschiedenis te spiegelen.
Na de voorstelling zal een bazuinkoor de avond ritueel afsluiten.
Doorlopend - Expositie in de hal
Veel families dragen nog de verhalen, de lasten en leven nog de gevolgen van wat er toen is gebeurd. Misschien zijn er nog levende grootouders die die familieleden zelf gekend hebben! Theater Rotterdam heeft verhalen van dit soort families verzameld en brengt dit samen in een (vrij te bezoeken) expositie.
ZONDAG 30 JUNI
16.00 - 17.30u - Dresi fu yeye
Tijdens dit herdenkingsprogramma op zondag gaat actrice en theatermaker Romana Vrede in gesprek met podcastmakers Maartje Duin, haar moeder Albertine Duin en Peggy Bouva, over het maken van de podcast De plantage van onze voorouders en de impact hiervan.