De Hartwig Foundation kent muziektheatergezelschap Orkater een bijdrage van €900.000 euro per jaar toe, voor een periode van 4 jaar. De toekenning komt na het besluit van het Fonds Podiumkunsten (FPK) om Orkater, ondanks een positief oordeel over de kwaliteit van het gezelschap, geen meerjarige subsidie te verstrekken. De bijdrage van de Hartwig Foundation is van onschatbare waarde voor het Amsterdamse theatergezelschap. Het biedt Orkater na een onzeker jaar een solide basis om nieuw, vooruitstrevend muziektheater te blijven maken voor een omvangrijk publiek.
Orkater is de Hartwig Foundation bijzonder erkentelijk en ziet de bijdrage als een bevestiging van het belang van Orkater voor de Nederlandse podiumkunsten. Het muziektheatergezelschap kon al rekenen op structurele steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), en voor het talentontwikkelingstraject Orkater/De Nieuwkomers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Evengoed kwamen na de subsidiekorting van het FPK de bedrijfsvoering en artistieke plannen enorm onder druk te staan, vooral voor de mid-career makers die in hoge mate de signatuur van het gezelschap bepalen. Intussen blijft Orkater zich richten op alternatieve financieringsbronnen, zowel incidentele als structurele, en stelt alles in het werk om steviger verankerd te zijn in het bestel. In 2029 moet de organisatie met eigen inkomsten en overheidssteun dit kapitaal vasthouden en doorontwikkelen.
Wieke ten Cate, algemeen directeur Orkater:
“We zijn ontzettend blij met de erkenning van een belangrijk instituut als de Hartwig Foundation, dat zich met tomeloze energie inzet voor het financieren van toonaangevende, Amsterdamse instellingen op het gebied van podiumkunst en moderne kunst op het hoogste niveau.
Orkater maakt vooruitstrevend nieuw muziektheater voor een groot landelijk publiek en geeft schrijvers, componisten en regisseurs opdracht om dat werk te ontwikkelen. We zijn een makershuis dat met nieuw werk de tijdgeest op zijn staart trapt. Met het wegvallen van de meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten kwam precies dat onder druk te staan waar Orkater haar eigenzinnige signatuur aan ontleent en de afgelopen jaren zo succesvol mee was. We hebben jarenlang kennis opgebouwd in het muziektheatergenre en jong talent en midcareer makers kunnen met hun autonome werk bij Orkater doorstromen naar de grote zalen. Recensenten verkozen Orkater in 2024 nog tot beste gezelschap van Nederland en we zien een stijgende lijn in bezoekersaantallen die we nu kunnen verduurzamen. Ook kunnen we de ambitie voortzetten om onze internationale banden en het uitwisselen van nieuw werk met internationale partners te verstevigen.”
Het Amsterdamse culturele veld is buitensporig hard geraakt door de subsidie-keuzes van het Rijk. De Hartwig Foundation laat zien hoe cruciaal het is om instellingen te steunen die zorgen voor constante hoogwaardige artistieke vernieuwing in het theaterlandschap. We grijpen deze steun met beide handen aan om een bijzonder programma vorm te geven voor de komende jaren. En ook nemen we de ruimte om de komende tijd, bij beleidsmakers en politici in Amsterdam en Den Haag, het belang van een gezond makersklimaat te benadrukken en vooral dat zij dit op een meer duurzame manier waarborgen.”
De Hartwig Foundation heeft ook Internationaal Theater Amsterdam (ITA) een bijdrage toegekend die direct ten goede komt aan ITA’s ambitie om grootschalig, grensverleggend en innovatief theater te maken en presenteren. Orkater en ITA zijn dankbaar dat het zorgvuldig opgebouwde artistieke kapitaal van de twee grootste Amsterdamse theatergezelschappen niet onherstelbaar beschadigd is en eerder geannuleerde samenwerkingen, zoals de opvoering van de volledige Suriname-Trilogie, nu alsnog doorgang kunnen vinden.
Lees alles over de subsidie-uitslagen op ons liveblog.