Alex van Warmerdam

Waarschijnlijk zijn er weinig CV’s zo omvangrijk als dat van Alex van Warmerdam (Haarlem, 1952). Naast acteur is hij schrijver, film-en theatermaker, schilder en vormgever. Van Warmerdam was één van de oprichters van theatergezelschap Hauser Orkater in 1974. Enige jaren later kwam daar De Mexicaanse Hond uit voort. Onder deze naam maakt Van Warmerdam nog altijd theater, samen met zijn broer Marc.

De Mexicaanse Hond maakte onder andere de theatervoorstellingen Broers (1980), Kleine Teun (1996, later ook verfilmd), Welkom in het Bos (2002), Bij het kanaal naar links (2011) en de reprise Welkom in het Bos (2014). De voorstellingen van Van Warmerdam dienden regelmatig als inspiratiebron voor zijn films. Zo verfilmde hij niet alleen Kleine Teun, maar ook Adel Blank (2000, verfilmd als De laatste dagen van Emma Blank). Zijn meest recente filmsucces is Borgman (2013), waarmee Van Warmerdam zowel prijzen won in Nederland als in Cannes. De film was de Nederlandse inzending voor de Oscars en werd door de Nederlandse filmpers gekozen als beste Nederlandse film van 2013.

Eerder ontving Van Warmerdam lof voor zijn films Abel (1986, o.a. Gouden Kalf voor Beste Regie), De Noorderlingen (1992, o.a. Gouden Kalf voor Beste Regie) en Ober (2006, o.a. Gouden Kalf voor Beste Scenario).

In 2015 ging de nieuwe speelfilm Schneider vs. Bax in première. In het voorjaar van 2016 maakte Van Warmerdam Het Gelukzalige, waarmee hij opnieuw een samenwerking aanging met het Vlaamse gezelschap Olympique Dramatique. 

Voorstellingen