Redbad Klynstra

Redbad Klynstra (Amsterdam, 1969) zette zijn eerste stappen op het toneel in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg in Amsterdam. In een jeugdproductie van Toneelgroep Amsterdam speelde hij King Lear junior, onder regie van Alize Zandwijk. Zijn opleiding voltooide hij aan de Theaterschool van Warschau, onder het strenge oog van zijn mentrix Maja Komorowska, één van de actrices van Grotowski. Meteen na zijn opleiding ontmoette hij in 1995 de toen nog onbekende regisseur Warlikowski en debuteerde bij hem als Roberto Zucco in het gelijknamige stuk van Jean Marie Koltès. De samenwerking met Warlikowski houdt stand tot op de dag van vandaag. Bij hem speelde hij in stukken als Hamlet, Cleansed, The Tempest, Krum en recentelijk Kabaret Warszawski. In Nederland speelde Redbad in enkele producties zoals Othello van Alize Zandwijk bij Stella Den Haag en De Meeuw van Koos Terpstra bij het NNT. 

Klynstra is medeoprichter en medewerker van het onlangs in Warschau geopende Nowy Teatr van Krzysztof Warlikowski, waar hij nu bezig is met het opzetten en ontwikkelen van een alternatieve, internationale acteeropleiding voor professionele acteurs. 

Op de Nederlandse televisie is Redbad o.a. te zien geweest in A’dam – E.V.A, Verborgen gebreken, De Verbouwing. Klynstra woont en werkt meer dan twintig jaar in Warschau en sinds een paar jaar weer actief in Nederland. Hij werkt momenteel samen met Urszula Antoniak aan een scenario voor zijn eerste film. In 2015 was hij te zien in Stad der blinden bij Theater Utrecht. 

Voorstellingen