De Nieuwkomers

ORKATER IS WEER OP ZOEK NAAR NIEUWE NIEUWKOMERS!

Het is weer zover! Orkater is op zoek naar nieuwe collectieven voor Orkater/De Nieuwkomers. We zoeken: krachtige en eigentijdse theater- en muziekmakers, met een sterke eigen visie, die ons kunnen overtuigen van hun muzikale en theatrale plannen en ambities. Wij bieden je een plek binnen Orkater waar je alle ruimte krijgt voor het maken van de muziektheatervoorstelling van je dromen. Je blijft baas over je eigen ideeën, en krijgt inhoudelijke, productionele, publicitaire, technische en financiële steun van ons én een mooie tour langs festivals en theaters.

Je hebt tot en met 15 december 2023 om het aanvraagformulier in te vullen op onze website. Kijk hier voor veelgestelde vragen over het traject.

Wij kijken uit naar jullie plannen!

GA NAAR HET AANMELDFORMULIER


OVER ORKATER/DE NIEUWKOMERS

Binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers krijgen jonge, professionele makers de gelegenheid om de muziektheatervoorstelling van hun dromen te maken onder de vleugels van Orkater. Zij mogen hun plannen en ambities waarmaken, waarbij de eigen visie, vorm en verhaal leidend zijn en de muziek en compositie is verankerd in het concept. Makers blijven de baas over hun eigen ideeën, en worden inhoudelijk, productioneel, publicitair, technisch en financieel ondersteund en begeleid door Orkater.

Jaarlijks krijgen makers de kans hun plannen in te dienen bij Orkater via een open call (deadline dit jaar: t/m 15 december 2023). De ingediende plannen worden beoordeeld op kwaliteit van de makers, originaliteit, productionele haalbaarheid en mogelijke uitrol. Een aantal makers wordt vervolgens geselecteerd om hun plannen te presenteren aan het Orkaterteam en externe vakgenoten en programmeurs die zich als Alliantiepartners aan het traject verbonden hebben. Tijdens deze presentatiedag – waarin de makers al technisch en productioneel ondersteund worden door Orkater - worden uiteindelijk maximaal twee groepen geselecteerd als nieuwe Nieuwkomers. Er wordt per groep veel tijd ingeruimd voor research en het samenstellen van het beste begeleidingsteam en een speeltournee op festivals en in theaterzalen is gegarandeerd.

Sinds de start van Orkater/De Nieuwkomers in 2006 zijn er 25 Nieuwkomervoorstellingen geproduceerd, waaronder De meester en Margarita (KONVOOI, Belle van Heerikhuizen, Jasper van Hofwegen, Victor IJdens, Bart Sietsema en Jacob de Groot), Oroonoko (UMA: Cripta Scheepers, Carmen van Mulier, Jimmi Hueting, Jamie Grant), De dingen die begraven liggen (Simme Wouters en Jasper Stoop), Ilias (eveneens KONVOOI), De Blackout van ’77 (Sir Duke: Esther Duysker, Nita Kersten, Gery Mendes, Dionne Verwey, Francesca Pitchel) en A bebop story (Lars Doberman: Jip van den Dool, Matthijs van de Sande Bakhuysen, Reinout Scholten van Aschat, Mattias de Vijver).

Orkater/De Nieuwkomers is er voor spelers, regisseurs, muzikanten en componisten, maar ook schrijvers, theatertechnici, decor- en kostuumontwerpers en zakelijk leiders ontwikkelden zich dankzij het Nieuwkomers-traject. Orkater wil met dit traject nieuwe muziektheatercollectieven zowel artistiek als zakelijk op weg te helpen naar een eigen plek in het veld. Meer dan eens stroomden Nieuwkomers ook door naar de grotere producties van Orkater of andere gerenommeerde theatergezelschappen. Orkater/De Nieuwkomers is een onmisbaar onderdeel van Orkater geworden, waar het talent van de toekomst alle ruimte krijgt om artistiek gedurfd werk te maken en het genre muziektheater te blijven vernieuwen.

OVER ORKATER/DE NIEUWKOMERS
door oud Nieuwkomers iona&rineke
juni 2023

Binnen de theaterwereld is het moeilijk om iets aan te wijzen dat je met Orkater/De Nieuwkomers kunt vergelijken: een plek waar je als jonge maker door een gevestigd gezelschap wordt geadopteerd en de mogelijkheid krijgt om een nieuw muziektheaterstuk te maken. Waar je werkt met input en advies van ervaren makers en medewerkers, maar altijd vanuit de inhoud en in de richting die jij als maker voor ogen hebt. Het hoeft geen stuk te worden met Orkater-signatuur, want die krijgt het vanzelf: de Orkater-signatuur is er een van veelzijdigheid, veelvormigheid, veelkleurigheid. Met als gemene deler muziektheater met live gespeelde muziek, vanuit een maakproces dat zich kenmerkt door collectiviteit. En een vleugje van iets dat moeilijk onder woorden te brengen is. Belle van Heerikhuizen van Nieuwkomerscollectief KONVOOI vindt het nog het best te omschrijven als: “Iets van brutaliteit”.

Lees hier het hele artikel

Nieuwkomers voorstellingen

Nieuwkomers Aanmeldformulier


Geef een uitwerking van je idee, of een synopsis (max. 600 woorden)

Welke vorm van muziektheater kies jij voor deze voorstelling en waarom? (max. 300 woorden)

(max. 300 woorden)

Zijn er nog bijzonderheden bij je aanmelding

Upload hier eventuele CV’s. Let op: alleen PDF, per C.V. max 1 pagina
Bestanden

Upload hier film- en geluidsfragmenten via verborgen links met Youtube/Vimeo/Soundcloud. Let op: kies voor verborgen link, maar niet met een wachtwoord. Mogelijke foto’s of andere documenten kun je uploaden met één Wetransferlink en die link hieronder toevoegen. Ook een eigen website kan met link worden toegevoegd
Platform URL

Vragen of opmerkingen?

Colleen Smit
Productie, selectie en ondersteuning Nieuwkomers

Neem contact met ons op
colleen@orkater.nl