De Nieuwkomers

Orkater/De Nieuwkomers is een talentontwikkelingsprogramma specifiek gericht op muziektheater. Orkater is in 2006 gestart met de Nieuwkomers waarbij jonge professionele theatermakers de gelegenheid krijgen om binnen Orkater hun eigen muziektheatervoorstelling te maken. De enige twee voorwaarden voor deelname aan het programma zijn dat makers professioneel zijn opgeleid of een sterke affiniteit met muziektheater. Daarnaast moet het plan op één of andere wijze een combinatie zijn van theater en muziek. Of dat nou met pop, rock, techno, hiphop, urban of klassiek is, het staat de makers geheel vrij. Projecten worden vervolgens beoordeeld op originaliteit, productionele haalbaarheid, afzetmogelijkheden en vakmatige kwaliteit van de betrokkenen.

Het initiatief beoogt nieuwe muziektheatermakers zowel artistiek als zakelijk op weg te helpen naar een eigen gezelschap, naar een plek binnen Orkater of binnen andere bestaande structuren. Orkater/De Nieuwkomers brengt per seizoen gemiddeld twee muziektheaterproducties van jonge makers uit die worden gespeeld in de kleine zalen en op festivals verspreid door heel Nederland.

Het biedt kansen aan talentvolle makers zoals recent Dionne Verwey, Gery Mendes, Nita Kersten en al eerder Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Matthias Van de Vijver en Jip van den Dool. Talloze collectieven zijn doorgegroeid naar zelfstandige gezelschappen die door het hele land spelen, zoals Via Berlin, Goldmund, iona&rineke en Zoutmus. Naast muziektheatermakers ontwikkelen ook schrijvers, componisten, regisseurs, theatertechnici, decor- en kostuumontwerpers en zakelijk leiders zich als nieuwkomer.

Orkater heeft op dit moment geen nieuwe selectieronde voor De Nieuwkomers.

ALLIANTIEPARTNERS

Bijzonder aan het programma is de nauwe samenwerking met de zogenaamde alliantiepartners, vooraanstaande theaters en festivals die het concept van de Nieuwkomers steunen en direct betrokken zijn bij het selectieproces. Hun kennis en betrokkenheid zijn van grote waarde. Zij zijn als geen ander op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen in het podiumkunstenveld.

De alliantiepartners zijn: Theater Bellevue/Amsterdam, Het Nationale Theater/Den Haag, Toneelschuur/Haarlem, Chassé Theater/Breda, De Nieuwe Vorst/Tilburg, Bijlmer Parktheater/Amsterdam, Stadsschouwburg/Utrecht, Oerol Festival/Terschelling, De Verkadefabriek/Den Bosch, De Weijer/Boxmeer, Jonge Harten/ Groningen, Musis & Stadstheater/Arnhem, Over het IJ/Amsterdam, reizend festival de Parade, TAQA De Vest/Alkmaar, Theater De Verbeelding/Purmerend.

“Orkater/De Nieuwkomers is een unieke en ideale plaats om onze dromen en ambities als jonge theatermakers waar te maken en te ontwikkelen. Zij hebben een gigantische bak ervaring en expertise in huis en een nuchter en betrouwbaar team dat ons ondersteunt en begeleidt. Zij creëren een veilige omgeving waarin wij de vrijheid krijgen om te maken waar wij in geloven. Met hun vertrouwen nemen ze een risico, hetgeen onontbeerlijk is om als autonome maker aan de slag te kunnen gaan. We hebben onze eerste voorstelling bijna zestig keer gespeeld, tot drie keer toe geperfectioneerd en een groot publiek weten te bereiken. Op onszelf was dit nooit gelukt. De waanzinnige kans die Orkater/De Nieuwkomers je biedt is uniek in het huidige theaterlandschap.”

Jacob de Groot, Nieuwkomerscollectief Konvooi

Nieuwkomers voorstellingen

Nieuwkomers Aanmeldformulier


Geef een uitwerking van je idee, of een synopsis (max. 600 woorden)

Welke vorm van muziektheater kies jij voor deze voorstelling en waarom? (max. 300 woorden)

(max. 300 woorden)

Zijn er nog bijzonderheden bij je aanmelding

Upload hier eventuele CV’s, foto- en filmmateriaal en/of muziekfragmenten: (doc, docx, rtf, jpg, png, mov, mp3, max. 40mb per bestand)
Bestanden

Geef eventuele toelichtende links op. (Youtube, Google doc's, Vimeo etc. )

Vragen of opmerkingen?

Colleen Smit
Productie, selectie en ondersteuning Nieuwkomers

Neem contact met ons op
colleen@orkater.nl