Geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2022 in de officiële juryselectie!

KONVOOI onderzoekt aan de hand van Boelgakovs meesterwerk De meester en Margarita hoe de mens zich staande houdt in een wereld waarin waarheid haar waarde verloren lijkt te hebben. Het is een zoektocht naar houvast in een tijd waarin men het recht claimt op zijn eigen werkelijkheid en feiten ook maar een mening lijken te zijn.
 

De waarheid in drie bedrijven

In De meester en Margarita bezoekt de duivel Moskou om daar het zelfbedrog van haar inwoners te ontmaskeren. Wat volgt is een vervreemdende reis langs drie mensen die de wereld niet meer begrijpen en hier ieder op hun eigen manier mee omgaan. We ontmoeten een jonge dichter die ervan overtuigd raakt dat hij in een leugen leeft, een depressieve schrijver die zichzelf heeft laten opsluiten in een inrichting en Margarita, die boven alles op zoek is naar iets waars.

Na het succesvolle ILIAS in 2019 maakt KONVOOI opnieuw een moderne bewerking van een klassieker uit de literatuurgeschiedenis, doorspekt met musicalnummers en vijfstemmige harmonieën. De meester en Margarita is een illusionaire trip over onbegrip, de angst voor het onbekende en de moed om het niet zeker te weten.

Binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers zetten jonge musici en theatermakers hun ideeën om in muziektheaterproducties die gespeeld worden in theaters en op festivals. De meester en Margarita is de 24e productie van Orkater/De Nieuwkomers.

Geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2022. Uit het juryrapport: Het sinistere plezier spat van het podium in deze adembenemende muziektheaterervaring, waarin de waarheid wordt ontmanteld en twijfel en verwarring vervolgens vrolijk gerehabiliteerd worden. De meester en Margarita is een heerlijke nachtmerrie waar je niet uit wakker wilt worden.

Theater Bellevue 20 t/m 31 juli ‘21 (zomer try-outs)
theaterfestival Karavaan 5 t/m 9 augustus ‘21
theatertournee 8 april t/m 21 mei ‘22
Het Nederlands Theaterfestival 30 & 31 augustus ‘22, ITA
reprise 16 februari t/m 4 maart '24

Op 1 mei organiseren we in samenwerking met De Balie een speciaal contextprogramma rondom de voorstelling en het boek De meester en Margarita. Dit gaat dus niet om de voorstelling.

De paralellen tussen het boek van Boelgakov, de tijd waarin het geschreven is en de actuele situatie in Oekraïne en Rusland zijn onmiskenbaar en pijnlijk:

“Een jaar geleden maakten wij de voorstelling De meester en Margarita, naar het gelijknamige boek van Michail Boelgakov (Kiev, 1891 - Moskou 1940). 
Hij schreef deze satirische cultroman ten tijde van het regime van Stalin, pas in 1968 mocht het boek in zijn originele vorm worden uitgegeven. 
De meester en Margarita gaat voor een belangrijk deel over censuur en propaganda, en het ontmantelen van de waarheid. Wij hebben deze voorstelling gemaakt om de volgende vraag te stellen: “Hoe leef je in een wereld waarin de waarheid zijn waarde verloren lijkt te hebben?”

 

Het is bizar dat er op de geboortegrond van Boelgakov nu weer een oorlog is waarin al deze thema’s de dagelijkse realiteit zijn. We denken aan iedereen die hierin terecht is gekomen.” - KONVOOI

Makers

begeleiding Liesbeth Coltof choreografie advies Pim Veulings spoken word advies Rosana Salden synth advies Thijs van Vuure assistent kostuum Benjamin Stroo muzikanten 1e bedrijf Darius Timmer (piano), Pat Cleaver (bas), Jeroen Batterink (drums), Floris Van Der Vlugt (clarinet), Randell Heye (trompet)