een filosoferende musical over eindigheid

Een pakketbezorger die een grasmaaier wil zijn, een vrouw die niet meer van de bank afkomt, een conciërge die niet op vakantie durft, een man in een vliegtuig die tegen alle verwachting in niet neerstort en een vrouw die van de kilte van de badkamervloer houdt.

Op de begane grond zit een groep mensen vast die elkaar niet kent. Buiten voltrekt zich een catastrofe en ze kunnen deze onbestemde ruimte niet verlaten. Ze proberen hun leven te bewaren door gladweg beginnen te vertellen, maar waar heb je het nog over als je denkt dat het einde nadert? 

Ground Floor is een ontmoeting tussen personen die openlijk twijfelen en geen vat meer krijgen op de wereld, zichzelf en de ander. De volledig gezongen voorstelling, compleet met grote gebaren, probeert betekenis te geven aan de relatie tussen mens en eindigheid. 

Doodgaan gaat niet zomaar.
Net als leven.

Ground Floor is het theaterdebuut van schrijver Maartje Wortel. Op haar teksten maakt componist, zangeres en actrice Annelinde Bruijs een compositie voor deze nieuwe avant-gardistische musical die vragen stelt, nooit iets zeker lijkt te weten en zelfs van zichzelf lijkt te vervreemden.

data 12 januari t/m 9 maart ‘24
premiere 19 januari ‘24, Theater Rotterdam, Rotterdam

De makers
Annelinde Bruijs is componist, zangeres en actrice. Bij Orkater was ze eerder te zien in de voorstellingen ‘Merkel’ en ‘Atropa’ Hiernaast studeert ze filosofie aan de Erasmus universiteit te Rotterdam. De compositie voor Ground Floor maakt zij in samenwerking met Muziekgebouw. Suze Milius is regisseur in Nederland en België. Bij Orkater regisseerde ze o.a. De familie Mansøn. Marijn Alexander de Jong maakt onderdeel uit van performancecollectief URLAND en is daarnaast ook scenograaf. Vanuit een gedeelde liefde voor collectief werken en muzikaal onderzoek slaan zij bij Orkater met Ground Floor de handen ineen en gaan de samenwerking aan met schrijver Maartje Wortel. Zij is romanschrijver en columnist (voor o.a. Trouw, Metropolis M en NRC), en schreef meerdere bekroonde boeken als IJstijd en De Groef.

Ground Floor is naar een idee van Annelinde Bruijs, Suze Milius en Marijn Alexander De Jong. De compositie is ontwikkeld in coproductie met Muziekgebouw.