Orkater maakt samen met Amsterdam Sinfonietta de muziektheatervoorstelling Kreutzer vs Kreutzer waarin beide echtgenoten hun verhaal doen. Wat is er precies gebeurd, en was er eigenlijk wel sprake van overspel?

In de novelle Kreutzersonate van Tolstoj steekt een door jaloezie verteerde man zijn echtgenote dood, omdat hij haar ervan verdenkt een affaire te hebben met de violist met wie zij Beethovens negende sonate voor viool en piano, de Kreutzer Sonate, speelt. Beethoven droeg de hondsmoeilijke sonate op aan zijn bevriende, Franse violist Rodolphe Kreutzer, die de sonate echter nooit gespeeld heeft. De crime passionel intrigeerde Leoš Janáček, die het op hoogst oorspronkelijke wijze scène voor scène verklankte in zijn eerste strijkkwartet en het de titel Kreutzer meegaf. Orkater maakt samen met Amsterdam Sinfonietta de muziektheatervoorstelling Kreutzer vs Kreutzer waarin beide echtgenoten hun verhaal doen. Wat is er precies gebeurd, en was er eigenlijk wel sprake van overspel?

tournee 10 t/m 20 november 2019

muziek Beethoven Sonate nr. 9 voor viool en strijkorkest ‘Kreutzer’ (arr. R. Tognetti), Janáček Strijkkwartet nr. 1 ‘Kreutzer’ (versie voor strijkorkest)