Een electro opera.

Angela Merkel, de enige vrouw in een door mannen gedomineerde politieke wereld, de vrouw van het “wir schaffen das”, de vrouw met hetzelfde uniform in honderd verschillende kleuren, de vrouw waarvan niemand weet wie ze echt is en wat haar idealen zijn. Die vrouw regeert al meer dan 13 jaar Duitsland en is stilzwijgend de leider van Europa. Maar nu neemt Merkel afscheid, het is het einde van een tijdperk. Nineties kruipt in de huid van deze underdog uit de DDR die uitgroeide tot de machtigste vrouw ter wereld. Gebaseerd op jeugdherinneringen, biografische bronnen, speeches en ontmoetingen, toont Nineties een muzikaal portret van deze ogenschijnlijk egoloze vrouw en het gespleten Europa dat zij achterlaat. Merkel is een electro opera over de strijd tussen idealisme en realisme, en de zoektocht naar een nieuw gezamenlijk groot verhaal.

première 28 maart 2019, Theater Kikker
tournee 26 maart t/m 12 mei 2019

RADIO MERKEL

In aanloop naar de muziektheatervoorstelling Merkel gaat journalist Sophie Derkzen (o.a. De Correspondent, Vrij Nederland) met de theatermakers, journalisten en andere Duitsland-kenners op zoek naar het Mysterie Merkel: Hoe groeide een bedeesde natuurkundige uit tot een van de machtigste politici ter wereld? Wie schuilt er achter die mysterieuze glimlach? En wie hebben wij van haar gemaakt?

Aflevering 1:

In aflevering 1 van de podcastserie Radio Merkel neemt journalist Sophie Derkzen je mee naar de oorsprong van haar zoektocht naar het Mysterie Merkel. En ze praat met theatermaker Floor Houwink ten Cate over hun gedeelde fascinatie voor deze vrouw.

Aflevering 2:

Sophie Derkzen gaat met Esra (geen familie van) Merkel van theatercollectief Nineties terug naar haar jeugd in het vroegere Oost-Duitsland. Met Jeroen Wollaars, voormalig NOS-correspondent in Duitsland, blik ik terug op Merkels ‘Wir schaffen das’. En waarom is juist in het oosten van Duitsland de woede over Merkel zo groot?

 

Aflevering 3:

Sophie Derkzen spreekt de man die Merkel speelt: Benjamin Moen. Net dertig en de trotse drager van een vlassig snorretje. Hoe vangt hij dit ongrijpbare personage? Met Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut Amsterdam onderzoekt zij het geheim van Merkels macht. En schrijver Arnon Grunberg vertelt me waarom hij al jaren zo’n sterke liefde voor Merkel koestert.<p>

Poster: MERKEL