“It is not titles make men brave or good, or birth that bestows courage and generosity.” - Aphra Behn

Oroonoko is een jonge Ghanese prins die kampt met een bloedend hart - zijn geliefde Imoinda is vermoord, denkt hij. Door een list wordt de prins gevangen en vastgeketend op een WIC-schip, waar hij zijn toekomst, als tot slaaf gemaakte, tegemoet treedt. Wat volgt is een hereniging tussen geliefden, onverwachte vriendschappen in het Surinaamse oerwoud en een opstand tegen het menselijk lot. Oroonoko is een schrijnend gevecht tegen het onontkoombare, in de vorm van een muzikaal epos.

Aphra Behn was de eerste vrouwelijke schrijfster die kon leven van haar pen. Haar novelle Oroonoko, the Royal Slave doet als tragedie niet onder voor Romeo & Julia en Othello. UMA maakt een radicale bewerking van de novelle, waarin de personages de confrontatie aangaan met hun schrijver. Kun je ontsnappen aan het levensverhaal dat voor jou geschreven is?

UMA bestaat uit actrice Carmen van Mulier (De Krijtkring, Lampje), actrice/danseres Cripta Scheepers (Watskeburt, Showponies), actrice Jamie Grant (KLEM, Casablanca) en drummer/componist Jimmi Hueting (Jo Goes Hunting, 4B2M).UMA maakt experimenteel muziektheater, waarin Surinaamse kawina, westerse 17e eeuwse hofmuziek en moderne elektronische beats moeiteloos in elkaar overvloeien. De muziek aan twee kanten van de oceaan op hetzelfde moment werd gemaakt, blijkt bijzonder goed verenigbaar.

Binnen het talent ontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers zetten jonge musici en theatermakers hun ideeën om in muziektheaterproducties die gespeeld worden in theaters en op festivals. Oroonoko is de 25e productie van Orkater/De Nieuwkomers.

Oerol Terschelling zomer ‘22

theatertournee najaar ‘22

Makers

schrijfbegeleiding Jibbe Willems lichtontwerp Stefan Dijkman techniek Luc Huisman, Timo Merkies understudy Lotte Driessen met dank aan Marian Markelo, Jeroen Linssen, Brechje Meijers, Ludwich van Mulier, Catoo Kemperman en Het Tropenmuseum