Om het 20-jarig bestaan van Over ’t IJ Festival te vieren, maakte Orkater de speciale voorstelling The Promised Land.

Ria Marks en Titus Tiel Groenestege maakten samen met een groep jonge Amerikaanse acteurs, Nederlandse muzikanten en performers uit België en Oekraïne, een echte Over ‘t IJ-voorstelling. Amsterdam was geen toevallig decor: begin twintigste eeuw keerden veel Europeanen hun thuisland uit wanhoop de rug toe.

Een mens heeft vele redenen om zijn boeltje bij elkaar te pakken en te vertrekken naar een betere plek, vol belofte. Dit kan bijvoorbeeld uit nieuwsgierigheid, vanwege een economische crisis, de behoefte om het roer om te gooien of om te vluchten voor een totalitair regime. Hoe dan ook, achter de horizon wacht een nieuwe, hoopvolle wereld. Een wereld met nieuwe mensen en nieuwe mogelijkheden.

Begin twintigste eeuw ging het Europa bepaald niet voor de wind. Er was sprake van hoge werkeloosheid, armoede en politieke onrust. Ruim zestien miljoen mensen afkomstig uit alle delen van de wereld verlieten hun thuisland. Ze vertrokken vol goede hoop naar de Nieuwe Wereld. Amsterdam was één van de steden die zij als laatst zagen, voordat ze aan de grote oversteek begonnen.

In The Promised Land reisde het publiek mee over het water om te ervaren wat het is om alles achter te laten en op goed geluk een onbekende toekomst tegemoet te gaan.

première 5 juli 2012
tournee 5 t/m 15 juli 2012 op het Over ’t IJ Festival

Foto's & Video's

Magazine

Reacties

Meer van de makers